Luontoharrastus kannattaa aloittaa metsästä, ei kaupasta. Retkeilykauppojen asiantuntevan henkilökunnan pyörityksessä kannattaa säilyttää pää kylmänä, sillä totuus on, että niin kauan kuin teet vain päiväretkiä lähiseudun metsissä, pärjäät hyvin ilman kalliita erikoisvarusteita.
Älä osta mitään, mitä et ole itse havainnut tarvitsevasi. Netti on täynnä 10 kapinetta, joita ilman ei voi mennä metsään -listauksia. Unohda ne! (Tai jos kiinnostaa, voit lukea minun versioni listasta, :) ) Älä osta sadetakkia, ennen kuin olet kerran kastunut metsässä. (Tavallisella kuori/tuulitakilla pärjää yllättävän pitkälle, koska suurin osa meistä menee luontoon vain kauniilla säällä.) Retkikäyttöön suunnitellut reisitaskuhousut ovat muodikkaita ja mukavia päällä, mutta ensimmäiset metsäreissut pystyy hyvin tekemään tavallisilla farkuilla. Sama koskee kenkiä: lenkkarit riittävät pitkälle. Eväät kulkevat kätevästi vaikka teinin koulurepussa, jos sellainen sattuu perheessä olemaan. Kaiken kaikkiaan Rovaniemen eteläpuoleisessa Suomessa retkeillään nykyään pahasti ylivarusteltuina.
Älä usko konkaria! Pitkään retkeilleillä harrastajilla on varmasti runsaasti kokemuksia ja näkemyksiä myös varusteista. He tietävät kokemuksesta, mikä on heille itselleen parasta. Mutta useinkaan nämä näkemykset eivät käy muille yksi yhteen. Suhtaudu siis kaikkiin "Tämä on ehdottomasti paras kenkä/teltta/keitin/rinkka" tai "Tämä sinun on ehdottomasti hankittava!" tyyppisiin neuvoihin terveellä varovaisuudella. Parhaiten juuri sinulle sopivat varusteet löydät vain kokeilemalla.
Kenkien valinta on sitten oma lukunsa. Raskaiden vaelluskenkien hegemonia on viime vuosina rapautunut. Grammanviilaajat ovat alkaneet retkeillä maastolenkkareilla. Varrellisia vaelluskenkiä on aina perusteltu niiden nilkalle antamalla tuella. Niiden kääntöpuoli on kuitenkin raskaus. Erään teorian mukaan kilo jalassa vastaa 4 kiloa (tai jopa 6:a!) selässä. Itse pidän pohjan paksuutta nilkan tukea tärkeämpänä ominaisuutena: tukeva kumipatja jalkapohjan ja kivenmurikoiden välissä tekee vaelluksesta mukavampaa. Mutta ymmärrän kyllä, että paljasjalkakenkien kannattajat ovat tästä eri mieltä.
Kun olet muutaman päiväretken jälkeen valmis siirtymään seuravalle tasolle retkeilyssä, on aloitettava yöpymisen suunnittelu. Tämänkään vaiheen ei vielä tarvitse merkitä kuukausipalkan kokoista investointia. Jos et halua investoida telttaan, voi pitkiäkin reissuja suunnitella laavujen ja autiotupien varaan. (Tosin tuvissa saattaa varsinkin sesongin aikana olla ruuhkaa, jolloin oma "majoite" tuo turvaa.) Mutta omaksi kannattaa hankkia kuitenkin makuupussi, makuualusta ja keitin aamupuuron keittelyä varten.
Makuupussin ei tarvitse tarvitse olla mikään 800 euron untuvaunelma, jotta sillä pärjäisi Suomen suvessa. Jos kaapista löytyy vanha keinokuitupussi, kannattaa ensimmäinen retki tehdä sillä.
Internetin ihmemaa on täynnä erilaisia sivustoja, joilla neuvotaan teltan hankinnasta kaikki tarpeellinen. Tärkein vaihe on selvittää omat tarpeet. Vastaa ensin omalta kohdaltasi ainakin näihin kysymyksiin, niin valinta helpottuu:
HUOM, HUOM, HUOM! Nämä neuvot on tarkoitettu vain harrastuksen alkuvaiheeseen ja lähimetsiin tehtäviä päiväretkiä varten. Sitten kun olet lähdössä haastavampiin maastoihin, kannattaa varusteisiin paneutua ajatuksella, sillä joskus ne voivat pelastaa päivän, reissun tai jopa hengen.